сряда, 4 ноември 2009 г.

MEDISOYA


Биологичноактивна хранителна добавка – витаминно-минерален комплекс с растителни компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Изофлавони на соята, екстракт 100 мг.
Витамин D2, 850000 МЕ/г 0,118 мг.
(съответства на 100 МЕ витамин D2)
Витамин D3, 100000 МЕ/г 1 мг.
(съответства на 100 МЕ витамин D3)
Калциев хидрофосфат 410 мг.
включително калций 95 мг.
фосфор 78 мг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА БАД:

Изофлавони на соята
Изофлавоните на соята се отнасят към биофлавоноидите. Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.
Изофлавоните, които се отделят от соята, съдържаща 35% азотни вещества, 17% наситени мазнини, 30% азотни екстрактивни вещества. Изофлавоните (дайдзин, дайдзеин, глицитеин, хенистрин, хенистеин) притежават хормоноподобно действие.


Витамин D2 и D3 (Холекалциферол)
Витамините D2 и D3 са най-важните представители на групата вещества, отнасящи се към витамин D. Витамин D осигурява на организма калций и фосфор и участва във формирането на скелета. Витамин D функционира във вид на активни форми – 25-хидроксикалциферол, 1,25-дихидроксикалциферол и 24,25-дихидроксикалциферол. Това са хормони, за които са открити специфични рецептори на клетките на много органи и тъкани: остеоцити, хондроцити, ентероцити, моноцити, неврофили, активирани Т- и В-лимфоцити и други. Затова самият витамин D се разглежда като прохормон, хидроксилираните производни – като хормони, образуващи се с участието на цитохром Р-450 в бъбреците като ендокринен орган. Производството на хормонални форми на витамин D контролира хормона на паращитовидната жлеза. От изложеното следва, че витамин D играе важна роля в процесите на минерализация на костите, диференцирането и съзравянето на колаген, активира репаративните процеси в епитела. Установена е важната роля на витамин D във функционирането на мускулната тъкан и стимулирането в нея на синтеза на белтъчини и производството на АТФ. В последно време беше открита и имуномодулиращата функция на витамин D – той нормализира съотношението между Т-хелперите и Т-супресорите, като с това контролира автоимунните процеси. С това е свързана ефективността на витамин D при псориазис, ревматоиден артрит и др. Регулиращото влияние на активните форми на витамин D върху пролиферацията и диференциацията на клетките, включително и на изменените е в основата на инхибиращото им действие върху ръста на туморни образувания и спомага при профилактиката на възникването на онкопатологията, което беше потвърдено от наличието на обратна връзка между заболеваемостта от рак на правото черво и приема на витамин D (и калций). Освен това витамин D се използва при профилактиката и лечението на рахит, при остеопороза, косопад, мокреща екзема, за зарастване на рани и язви. Дефицитът на витамините C, B2, K и E понижава лечебната ефективност на витамин D. В човешкия организъм витамин D може да се синтезира в кожата при въздействието на слънчевите лъчи от своя предшественик D-7-дихидрохолестерин.

Калций
Човешкият организъм съдържа 1000-1200 г. калций, 99% в костната тъкан, дентина, зъбния емайл, а 1% играе изключително важна роля като вътрешноклетъчен калций, калций в кръвта и тъканната течност. Разбира се калцият играе най-важна роля във формирането на костите. За включването на калция в костната тъкаан са необходими витамин D, фосфати, магнезий, цинк, манган, аскорбинова киселина и други фактори. Калцият участва в процесите на предаване на нервни импулси, осигурява равновесие между процесите на възбуждане и торможения в кората на главния мозък, участва в регулирането на свиването на скелетните мускули и мускулите на сърцето, влияе върху киселинно-алкалното равновесие в организма, активността на редица ензими. Калцият е необходим за функционирането на клетъчните мембрани, за работата на ядрения апарат на клетките, той спира освобождаването на хистамин, като с това намалява проявяването на алергични реакции, болезнения синдром и формирането на имунния отговор. Трябва да се подчертае важната роля на калция като фактор на вътрешноклетъчната сигнализация. Недостатъчното количество на калций в организма засилва извеждането на калция от костите в кръвта, като така предизвиква деминерализация на костите и остеопороза. Калцият е особено необходим за бременни и кърмещи жени.
Препоръчва се за профилактика на остеопороза, регулация на функционирането на ЦНС, при недостатъчна функция на паращитовидните жлези, алергични заболявания (серумна болест, копривна треска, ангионевротичен оток, сенна треска), за намаляване на съдовата проницаемост (хеморагичен васкулит, лъчева болест, възпалителни и ексседативни процеси), при кожни заболявания (екзема, псориазис), при хроничен хепатит, токсични поражения на черния дроб, като кръвовъзстановяващо средство при кръвотечения, като противоотрова при отравяне със соли на оксаловата и флуорната киселина.

Фосфор
Значението на фосфора и неговата роля в обменните процеси на организма се определя от съединенията, в чиито състав влиза той. Неорганичният фосфор изпълнява структурни функции: влиза в състава на костната тъкан и фосфолипидите на мембранните структури на клетките; той е компонент на буферната система на кръвта, други биологични течности, осигурява поддържането на киселинно-алкалното равновесие.
Органичните съединения на фосфора влизат в състава на нуклеиновите киселини и участват в процесите на растеж и деление на клетките, съхранение и използване на генетичната информация. Органичните съединения на фосфора са централно звено на енергийната обмяна (в резултат на естерификацията на неорганичния фосфат и неговите съединения във видна богата енергия на пирофосфатной связи АТФ); участват в ензимните процеси, като осигуряват проявление на биохимичните функции на редица витамини, регулиране на обменните процеси (чрез цАМФ), предаване на нервния импулс и мускулното съкращаване.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Хипотензивно
Диуретично
Регулиращо хормоналния баланс
Регулиращо минералната обмяна
Имуномодулиращо
Антиоксидантно
Хипохолестеринемично
Задържащо калций

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване неспецифичната резистентност на организма с цел понижаване на неблагоприятното въздействие на факторите на околната среда
За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания
След оперативни намеси
В пред- и климаткеричен период
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При патология на репродуктивната система при жените (маточни кръвотечения, проява на климактерен синдром и други)
При остеопороза
При сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест)
При нервни и психични разстройства (неврастения, неврози, повишена раздразнителност и други)
При ендокринна патология (нарушена функция на половите жлези у жените)
При кожни заболявания (екзема, псориазис, дерматит, себорея)
При алергични заболявания (копривна треска, сенна треска, вазомоторен ринит и други)

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием на препарата при повишена чувствителност към компонентите на БАД.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 520 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар