сряда, 4 ноември 2009 г.

URSUL


Биологичноактивна хранителна добавка – минерален комплекс с растителни компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Дяволски нокът
(Harpagophytum procumbens (Burch.) DS) 200 мг.
Мечо грозде (Arctostaphylus uva-ursi (L.) Sprengel) 50 мг.
Пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea (L.) 50 мг.
Колоидно сребро 0.07 мг.
включително сребро 50 мкг.
Златен прах 0.015 мг.
включително злато 15 мкг.
Меден глюконат 0.428 мг.
включително мед 60 мкг.

Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens (Burch.) DS)
Това растение е получило наименованието “Дяволски нокът”, заради плодовете му, които имат формата на кукички. С лечебни цели се използват корените, които съдържат иридоиди: харпагозид, прокумид, прокумбозид и други (гликозиди), а също и феноли (ацетозид, изоацитозид, биозид), биофлавоноиди (кемпферол, лютеолин), бета-ситостерин, горчивки и други. Оказват противовъзпалително, противоревматично, обезболяващо, седативно и диуретично действие. Прилага се при ревматизъм, подагра, миалгия, лумбаго и особено при артрити. Доказано е, че Дяволският нокът намалява болката при възпалени стави, облекчава тяхната подвижност. Предполага се, че артралгичният ефект на растението е обусловен, главно от действието на гликозидите. Освен това растението понижава нивото на холестерина в кръвния серум, притежава противомикробна активност. Има данни за използването на дяволския нокът при лечение на възпалителни заболявания на жлъчката и органите на пикочо-половата система. Не се препоръчва прием на Дяволски нокът при бременност (възможно е стимулиране на мускулатурата на матката).

Мечо грозде (Arctostaphylus uva-ursi (L.) Sprengel)
В медицината се използват листата на Мечото грозде, които съдържат гликозиди (арбутин, метиларбутин), биофлавоноиди (кверцетин, изокверцетин, хиперозид, мироцитрин, мирицетин), танини на пирогаловата група, органични киселини (галова, елагова, урсулова и други).
Мечото грозде притежава противовъзпалително и стягащо действие, обусловено от танините, а също и антисептично и диуретично действие, свързано с действието на хидрохинона, образуващ се в бъбреците и пикочогонните пътища при хидролиза на гликозидите на арбутина и метиларбутина. Мечото грозде спомага за изчистването на пикочните канали от бактериалната флора и продуктите на възпалението. Препаратите с Мечо грозде се прилагат при възпалителни заболявания на пикочния мехур, пикочните канали и камъни в бъбреците, при венерически заболявания.

Пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea (L.)
Корените на ехинацеята съдържат биофлавоноиди (рутозид), производни на кафеената киселина (ехинацин, ехинакозид, хлорогенова киселина, цикориева киселина, цинарин и други), полизахариди (в частност инулин), фитостерини, етерични масла, включващи сесквитерпенови производни и други.
Комплексът от биологичноактивни вещества на ехинацеята оказва противомикробно, противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Ехинацеята засилва фагоцитозата, а също и миграцията на левкоцити в огнището на възпаление, активизира Т-лимфоцитите, стимулира комплементарно-пропердиновата активност и произвеждането на интерферон. Ехинацеята е способна да инхибира активността на хиалуронидазата и така да понижава проницаемостта на съединителната тъкан (възпрепятства проникването на микроорганизма), проявява бактерицидни, фунгицидни и противовирусни свойства (потиска растежа на стрептококи, стафилококи и други), притежава някоикортикозоноподобни свойства (повишава адаптационните възможности на организма). Ехинацеята се препоръчва за стимулиране на защитните сили на организма при стафилококова и стрептококова инфекция, грип, херпес и други инфекциозни заболявания, използва се при различни остри и хронични възпалителни заболявания на вътрешните органи, преди всичко при хронични инфекции на дихателните и пикочогонните пътища (като противовъзпалително, антисептично и аналгезиращо средство), за почистване и лечение на рани, язви, изгаряния. Имуномодулиращото действие на ехинацеята позволява използването й в онкопатологията, при СПИН.
Тъй като ехинацеята е мощен природен антибиотик, при използването й се препоръчва поддържане на организма с еубиотици.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Сребро
Среброто притежава изразено бактерицидно, антисептично, противовъзпалително, стягащо действие. Среброто е естествен бактерициден метал, ефективен при 650 вида бактерии, които нямат устойчивост към него, за разлика от всички антибиотици. Среброто действа антибиотично при много вируси. Предполага се, че среброто потиска ензими, контролиращи енергетичната обмяна на инфектантите.

Злато
Златото засилва бактерицидното действие на среброто. Златото в чист вид не е токсично, за разлика от органичните му производни, използвани като лекарствени препарати. Златото може да участва в нормализирането на имунните процеси на организма.

Мед
Медта играе важна роля в процесите на биосинтез на хем и съответно на хемоглобин. Затова дефицитът на мед, както и на желязо може да доведе до анемии. Медта влиза в структурата на цитохромоксидазата – терминален ензим на дихателната верига на митохондриите и следователно е необходима за процесите на генериране на енергия в клетките. Медта играе важна роля в антиоксидантната защита на организма, тъй като заедно с цинка влиза в структурата на тъканния антиоксидантен ензим – супероксиддисмутазата и антиоксидантната белтъчина на кръвната плазма – церуплазмин, който пренася този метал. Медта притежава противовъзпалителни и антисептични свойства (вероятно за сметка на антиоксидантното действие). Регулира обмяната на катехоламини, серотонин, тирозин, меланин, спомага за повишаване активността на инсулина и по-пълната утилизация на въглехидрати.
Този микроелемент участва във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан – колаген и еластин, които са структурни компоненти на костната и хрущялната тъкан, кожата, белите дробове, стените на кръвоносните съдове. Затова дефицитът на мед може да доведе до формиране на аневризма на аортата и съдовете на главния мозък. Също по тази причина дефицитът на мед води до деминерализация на костната тъкан и остеопороза.
Медта участва в образуването на миелинови обвивки на нервите, чиято дегенерация води до склероза и други тежки нарушения на нервната система.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Имуномодулиращо
Противовъзпалително
Обезболяващо
Антисептично
Стягащо
Диуретично
Ранозаздравяващо
Антиоксидантно
Антианемично
Антидепресивно

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване неспецифичната резистентност на организма с цел понижаване на неблагоприятното въздействие на факторите на околната среда
За повишаване устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания
За профилактика на развитието на инфекциозен процес при диагностични и лечебни манипулации на органите на пикочо-половата система и на следоперативни инфекции
За повишаване устойчивостта към стресови ситуации
При физическо и емоционално натоварване
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При първични и вторични имунодефицити
При възпалителни заболявания на пикочо-половата система (цистити, пиелити, простатит, венерически заболявания и други)
При остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт
При остри и хронични заболявания на дихателните органи
При инфекциозни заболявания, включително с вирусна етиология
При анемии
При нарушена обмяна на веществата (подагра)
При кожни заболявания (псориазис, екзема, пиодермии и други)
При заболявания на нервната система (неврит, невралгия, радикулит)

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием на препарата при повишена чувствителност към компонентите на БАД, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при захарен диабет, по време на бременност и лактация, на деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 370 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар