сряда, 28 октомври 2009 г.

ACTIVY


Биологичноактивна хранителна добавка – витаминен комплекс с растителни компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Женшен (Panax ginseng C.A. Mey) 200 мг.
Зелено кафе (Coffea arabica L.) 50 мг.
Пчелно млечице 10 мг.
Цветен прашец 100 мг.
Витамин А 1000 МЕ
Витамин Е 4 мг.
Витамин С 20 мг.

Женшен (Panax ginseng C.A. Mey)
Корените на това растение съдържат цял комплекс биологичноактивни съединения: етерично масло, стерини, алкалоиди, мастни киселини, пектинови вещества, витамини С, В1, В2, минерални вещества (растението концентрира сребро). Най-типични за жен-шена са тритерпеновите гликозиди от дамтарановата група – гинзенозиди (панаксозиди), които са представени от осем гинзенозиди: Re, Rg1, Rg2, Rb1, Rb2, Rc, Rd, M.
Женшенът е класически адаптоген и високоефективно тонизиращо, общоукрепващо средство. Това растение спомага за повишаване на неспецифичната резистентност на организма и нигевите адаптационни възможности. На биохимично ниво това намира изражението си в стимулирането синтеза на ДНК и белтъчини, включително и ензимите, повишава съдържанието на оксикортикостероиди в кръвната плазма, дофамина и норадреналина в стволе на главния мозък, регулира нивото на серотонин в кората на главния мозък. Женшенът стимулира утилизацията на въглехидрати и липиди, повишава синтеза на АТФ. Повишава физическата и умствена работоспособност, намалява умората, подобрява кръвоснабдяването в мозъка и му осигурява кислород. Ефективен е при астенични и астенодепресивни състояния, след прекарани инфекциозни заболявания. Повишава устойчивостта на организма към неблагоприятни въздействия, физическо и умствено пренатоварване, стрес. Влияе благоприятно върху сърдечната дейност, увеличава амплитудата и намалява честотата на сърдечните свивания. Притежава имуномодулиращо действие при вирусни хепатити и други инфекциозни заболявания, понижава захарта при захарен диабет, действа хипохолестеринемично в профилактиката и лечението на атеросклерозата. Подобрява кръвната картина при анемии. Стимулира сексуалната активност и повишава потентността.

Зелено кафе (Coffea arabica L.)
Използват се семената на кафето, които съдържат пуринови алкалоиди, от които главен е кофеинът. Кофеинът засилва и регулира възбудителните процеси в кората на главния мозък, възбужда дихателния и съдодвигателния център, отслабва действието на сънотворните и наркотични средства, повишава рефлекторната възбудимост на гръбначния мозък. Кофеинът засилва сърдечната дейност, стимулира секреторната дейност на стомаха. Кофеинът се използва като тонизиращо средство при нервна преумора, като стимулиращо средство при умствена и физическа умора, при състояния, съпроводени от потискане на функциите на централната нервна и сърдечно-съдовата система (при инфекции, интоксикации и други), при спазми на съдовете на главния мозък (при мигрени). Действа благоприятно при заболявания на стомашно-чревния тракт и при отравяне. Дъбилните вещества на зеленото кафе влияят положително върху слизистата обвивкана стомаха и червата, могат да заграждат отровните вещества и да възпрепятстват тяхното абсорбиране.

Пчелно млечице
Пчелното млечице е висококонцентриран, пълноценен продукт, изработван от пчелите. Съдържа протеини (11,1%), чийто аминокиселинен състав е представен от аргинин, метионин, триптофан и други, мазнини (5,6%), включително полиненаситени, въглехидрати (8,9%), над 10 витамина (В1, В2, РР, В6, С, Р, фолиева и пантотенова киселина и други), 37 макро- и микроелемента, фитонциди. Пчелното млечице действа като естествен биологичен стимулатор, оказва общоукрепващо, тонизиращо, трофично и спазмолитично действие.
Пчелното млечице стимулира работата на надбъбречните жлези, нормализира обмяната на веществата. Подобрява сърдечната дейност, нормализира артериалното кръвно налягане, засилва потентността, оказва антидепресантно действие. Повишава нивото на хемоглобина, понижава нивото на захарта и холестерина в кръвта.
Пчелното млечице спомага за преодоляване на умората и стреса, повишава умствената и физическата работоспособност, стимулира имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции, подобрява паметта.

Цветен прашец
Цветният прашец е сложен екстракт от биологичноактивни вещества – белтъчно-витаминно-минерален комплекс. Той съдържа белтъчини (11-28%), фосфолипиди, биофлавоноиди, витамини, широк спектър макро- и микроелементи (около 30), фитонциди.
Цветният прашец притежава общотонизиращо действие, стимулира умствената и физическа работоспособност, подобрява обмяната на веществата, нормализира работата на жлезите с вътрешна секреция. Цветният прашец проявява кардиотоничен ефект, понижава артериалното кръвно налягане и нивото на холестерин в кръвта, увеличава съдържанието на хемоглобин и еритроцити в кръвта, което е важно при анемия. Повишава имунитета и притежава противомикробно действие (включително и против салмонела).
Цветният прашец е изключително ефективен при простатит и аденом на простатата, той действа тонизиращо при импотентност. Цветният прашец влияе благоприятно на функцията на щитовидната жлеза, черния дроб (особено при хепатит), стомашно-чревния тракт (при язва на стомаха и дванадесетопръстника и други), способства за повишаването на съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания и стрес.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Витамин А
Витамин А включва група вещества – ретинол и неговите етери, ретинал, ретиноева киселина. Провитамин А, освен бета-каротин са също и алфа и гама-каротините. Останалите каротиноиди (около 1000) не притежават провитаминна активност, обаче имат самостоятелно значение като липидоразтворими антиоксиданти и капани на синглетния кислород, както и самият витамин А. Витамин А е необходим за функционирането на органите на зрението (влиза в състава на зрителните пигменти родопсин и йодопсин) и неговият дефицит (и/или дефицитът на цинк) водят до нарушаване на адаптацията към тъмнина (“кокоша слепота”), към възникването на конюктивит (ксерофталмия). Обаче витамин А притежава и редица важни системни ефекти: необходим е за растежа, делението и диференцирането на клетките на епителните тъкани, действа антиоксидантно, което обуславя неговия онкозащитен ефект. Още един важен аспект от действието на витамин А е неговата способност да повишава местната и общата съпротивителност на организма, във връзка с което неговият дефицит повишава риска от възникване на остри респираторни инфекции и други заболявания.
Витамин А спомага за изработването на полови хормони, необходим е за поддържането на репродуктивната функция на мъжете и жените.
Основни показания за лечебното използване на витамин А са инфекциозните и простудните заболявания, заболявания на кожата, очите и храносмилателните органи (гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника), нарушена функция на половите жлези. Витамин А е подходящ за лечение на изгаряния, язви и размразявания.

Витамин Е
Токоферолите (витамин Е) (82-83% - а-токоферол, 10% - b и g-токофероли) са основни мембранни антиоксиданти, стабилизиращи липидните двуслойни мембрани, което осигурява оптимални условия за функциониране на мембранните рецептори, на системите на мембранния пренос и на мембранните ензимни структури. Последните включват вериги за пренос на електрони, определящи енергоосигуряването на клетките и синтеза на АТФ и ензимите на монооксигеназната система, осигуряващи от една страна биосинтез на най-важните ендогенни съединения (кортикоидни и полови хормони, полиненаситени мастни киселини, витамини от група A, D и т.н.), биотрансформация на холестерина в жлъчни киселини и т.н., а от друга страна детоксикация на ксенобиотиците. Не по-малко важно значение имат токоферолите за защитата от окислението на SH-групата белтъчини, включително белтъчините на дихателните и преносните мембранни системи. Изключително важна е функцията на токоферолите като регулатор на биосинтеза на РНК, а следователно и на белтъчините въобще, а също и синтеза на ядрото на хем за хемсъдържащите белтъчини. Трудно е да се преоцени значимостта на този ефект, тъй като с хем е свързано не само осигуряването на организма с кислород, но и проявяването на най-важните биохимични функции (чрез цитохром Р-450-зависима система), включително биотрансформацията на холестерин. С гореизложеното е свързано регулиращото влияние на токоферолите върху метаболизма на белтъчините, мазнините, въглехидратите, хормоните, мастноразтворимите витамини, включително A и D. По силата на това те оказват изразен ефект върху дейността на различни системи на организма – поддържат функциите на сърдечно-съдовата система, ендокринните жлези (включително половите), мускулната тъкан, кръвообразуването (хемопоезата) и т.н.
Витамин Е се прилага при профилактика на онкологични заболявания и исхемична болест на сърцето, при миокардиодистрофии, спазми на периферните съдове, в спортната практика (при натрупването на мускулна маса), при мускулни дистрофии, дерматомиозити, амиотрофична странична склероза, при опасност от спонтанен аборт, нарушена функция на половите жлези, при простатит, чернодробни заболявания, при някои дерматози, псориазис, в педиатричната практика при хипотрофии.

Витамин С
Витамин С представлява комплекс от родствени вещества, предотвратяващи скорбута. Той участва в много окислително-възстановителни реакции в организма. Най-важни представители са L-аскорбиновата киселина и нейната окислена форма – дехидроаскорбиновата киселина. Основно свойство на тези съединения е антиоксидантно и защитаващо от свободните радикали, което обуслява притъпяване от аскорбиновата киселина на процесите на прекисно окисление на липидите, белтъчинните и други и на клетъчните компоненти и ги защитава от повреждане. С това е свързан мембраностабилизиращия ефект на витамин С и неговото имуномодулиращо действие. Витамин С се натрупва в левкоцитите, като повишава тяхната фагоцитарна активност. Именно заради това витамин С проявява противомикробно и даже противовирусно действие, в частност при грип и други инфекциозни заболявания, когато неговото ниво в кръвта рязко се понижи. Освен това витамин С стимулира детоксикиращата ензимна система на черния дроб и затова притежава антитоксичен ефект при различни неблагоприятни въздействия на организма.
Изключително важно е активиращото действие на витамин С за биосинтеза на кортикоидните хормони в надбъбречната кора, отговарящи за адаптивните реакции на организма. Затова витамин С стимулира адаптивните процеси и има антистресово действие. Обратно при стрес нивото на витамин С в организма сериозно намалява и той трябва веднага да бъде набавен. Има сведения за влиянието на витамин С върху процесите на образуване на кетахоламини (дофамин и норадреналин), серотонин и ендорфини и съответно върху психо-емоционалното състояние на човека.
Витамин С е един от най-важните фактори за съзряването на колаген, формирането на колагенните влакна на съдовете, кожата, лещата на окото, костната тъкан и зъбите. Оттук е капиляроукрепващия ефект на витамин С и неговото стабилизиращо влияние върху съединителната тъкан на съдовите стени и други структури на организма. Като нормализира проницаемостта на съдовите стени, витамин С проявява противовъзпалително и антихеморагично действие при капиляропатията на различни етиологии. Витамин С спомага за по-доброто усвояване на желязото и нормализира кръвотворните процеси.
Витамин С се прилага с профилактична и лечебна цел при хипо- и авитаминозата (скорбута), при хеморагичните диатези (хемофилии и др.), при кръвотечения от носа, при белодробни и маточни кръвотечения, при кръвотечения, предизвикани от лъчева болест и предозиране с антикоагуланти, при инфекциозни заболявания и интоксикации, болести на черния дроб, първична и вторична недостатъчност на бъбреците, онкопатология, за нормализиране на липидната обмяна при атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, при бавнозаздравяващи рани и язви, чупене на кости, при работа, изискваща физическо, умствено и емоционално напрежение, по време на бременност и кърмене. Дефицитът на витамин С повишава риска от развитие на простудни заболявания, нивото на холестерина в кръвта, развива кръвотечение от венците, себорея, склонност към умора, раздразнителност, сънливост и други.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Адаптогенно
Тонизиращо
Антидепресантно
Засилващо потентността
Антиоксидантно
Имуномодулиращо
Мембранозащитно
Ранозаздравяващо
Антисептично
Противовъзпалително
Диуретично
Спазмолитично
Антианемично
Детоксикиращо

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване работоспособността и устойчивостта на организма към въздействието на неблагоприятните фактори на околната среда
За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания
След оперативни намеси
При психоемоционални и стресови натоварвания
По време на спорт
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При заболявания на нервната система (невралгии, неврити, радикулити и други)
При астенични състояния с различна етиология
При невроциркулаторна дистония, протичаща по хипотоничен тип
При анемии
При остри и хронични заболявания на дихателните органи (туберколоза, бронхити, пневмонии и други)
При остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, ентероколити, дисфункции на дебелото черво по хипомоторен тип)
При заболявания на черния дроб и жлъчогонните пътища (хепатити, холецистити, дискинезии на жлъчогонните пътища по хипокинетичен тип)
При ендокринни нарушения (захарен диабет, нарушения на функциите на половите жлези)
При кожни заболявания (екзема, псориазис, невродермити, дерматити, пиодермии и други)
При импотентност
При интоксикации
При фрактури, рани, язви

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием при повишена чувствителност към компонентите на БАД, при повишено артериално кръвно налягане, при нарушена сърдечна дейност, при изразена атеросклероза, при повишена нервна възбудимост, безсъние, на бременни и кърмещи жени, на деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 400 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар