сряда, 28 октомври 2009 г.

BEESK


Биологичноактивна хранителна добавка – минерален комплекс с растителни компоненти.

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Китайски лимонник
(Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) 200 мг.
Пчелно млечице 10 мг.
Прополис 50 мг.
Железен глюконат 40 мг.
включително желязо 5 мг.
Калиев йодид 0,033 мг.
включително йод 25 мкг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Китайски лимонник (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.)
За медицински цели се използват плодовете, които съдържат етерични масла, дъбилни вещества, мастни и органични кесилини, аскорбинова киселина, витамин Е, минерални вещества, а също и лигнани – схизандрин и схизандрол, обуславящи основните биологични свойства на растението. Лигнаните са антиоксиданти и регулатори на работата на цитохром Р-450 – подобряват функцията на черния дроб. Но основното им действие е тонизиращо. Китайският лимонник оказва стимулиращо и тонизиращо действие върху ЦНС, засилва положителните рефлекси, стимулира рефлекторната възбудимост, подобрява познавателната способност и паметта. Оказва благоприятно въздействие върху сърдечната дейност, намалява честотата на сърдечните свивания, увеличавайки тяхната амплитуда; повишава артериалното кръвно налягане при хипотония. Възбужда дишането. Заедно с това Китайският лимонник подобрява моторната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт, активира обмяната на веществата, регенеративните процеси и повишава имунитета. Китайският лимонник подобрява зрението, особено нощното. При експериментален захарен диабет понижава съдържанието на захар в кръвта. Стимулира сексуалната активност и повишава потентността.
Китайският лимонник е класически адаптоген, повишаващ работоспособността, съпротивителните сили на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, по-бързото възстановяване на силите при физическа и умствена умора, действа антидепресантно.
В медицината се използва главно като средство, тонизиращо ЦНС. Използва се при понижена физическа и умствена работоспособност, при астенични и астенодепресивни състояния, при импотентност, хипотония, сънливост, общо понижаване на силите при хронични инфекциозни заболявания и интоксикации, при вяло гранулиращи рани и трофични язви. Китайският лимонник е тонизиращо средство при редица сърдечни заболявания от функционален характер и отслабено дишане.

Пчелно млечице
Пчелното млечице е висококонцентриран, пълноценен продукт, изработван от пчелите. Съдържа протеини (11,1%), чийто аминокиселинен състав е представен от аргинин, метионин, триптофан и други, мазнини (5,6%), включително полиненаситени, въглехидрати (8,9%), над 10 витамина (В1, В2, РР, В6, С, Р, фолиева и пантотенова киселина и други), 37 макро- и микроелемента, фитонциди. Пчелното млечице действа като естествен биологичен стимулатор, оказва общоукрепващо, тонизиращо, трофично и спазмолитично действие.
Пчелното млечице стимулира работата на надбъбречните жлези, нормализира обмяната на веществата. Подобрява сърдечната дейност, нормализира артериалното кръвно налягане, засилва потентността, оказва антидепресантно действие. Понижава нивото на хемоглобина, понижава нивото на захарта и холестерина в кръвта.
Пчелното млечице спомага за преодоляване на умората и стреса, повишава умствената и физическата работоспособност, стимулира имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции, подобрява паметта.

Прополис
Прополисът е смолисто вещество – продукт на жизнената дейност на пчелите. Съдържа 55% смоли, 30% восъчни вещества, 10% етерични масла, 5-11% цветен прашец. В него са идентифицирани биофлавоноиди, терпеноиди, фитонциди.
Като стимулира функцията на тимуса и активизира изработването на интерферон, прополисът притежава имуномодулиращо действие, което в съчетание с пряко антибиотично (бактерицидно, бактериостатично, противовирусно) въздействие върху бактериите и вирусите оказва мощно защитно действие върху организма.
Като спира образуването на противовъзпалителните левкотриени, прополисът действа аналгезиращо, противовъзпалително и температуропонижаващо (аналогично на аспирина), спомага за зарастването на рани. Освен това прополисът притежава тонизиращо действие, проявява антиоксидантни и противолъчеви свойства, спомага за повишаването на адаптационните възможности на организма.
Прополисът е ефективен при различни инфекции, особено на дихателните пътища, при хиперлипидемия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен простатит, при възпалителни заболявания на женските полови органи.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Желязо
Микроелементът желязо е компонент на най-важни желязосъдържащи белтъчини, включително ензими, в които влиза във вид на хем, така и в нехемова форма. Основната маса желязо въ вид на хем е включена в хемоглобина. Освен това желязото в тази форма влиза в състава на цитохрома Р-450, цитохром G5, цитохроми на дихателната верига на митохондриите, антиоксидантни ензими (каталаза, миелопероксидаза). Затова този микроелемент е важен не само за осигуряването на организма с кислород, но и за функционирането на дихателните пътища и синтеза на АТФ, метаболитните процеси и детоксикацията на ендогенните и екзогенните вещества, синтеза на ДНК, инактивацията на токсичните перекисни съединения. Желязосъдържащите съединения играят важна роля във функционирането на имунната система, преди всичко на нейното клетъчно звено. Най-явната форма на проява на дефицит на желязо е желязодефицитната анемия, зад която могат да се крият сериозни нарушения в организма (хронични загуби на кръв при вътрешни кръвотечения). При дефицит на желязо кожата става бледа, наблюдава се инжекция на съдовите склери, дисфагия, поврежда се лигавицата на устната кухина и стомаха, изтъняват и се деформират ноктите.

Йод
Йодът регулира дейността на щитовидната жлеза и хипофиза, предотвратява натрупването на радиоактивен йод, осигурява защита от радиацията. Йодът е структурен компонент на хормоните на щитовидната жлеза – тироксин Т4 и трийодтиронин Т3. Предшественик на Т4 и Т3, които са нискомолекулярни вещества е йодираната белтъчина на щитовидната жлеза – тиреоглобулин, чийто ограничен протеолиз води до образуването на Т4. Т3 се образува от Т4 в процеса на дейодиране под влиянието на Se-зависимата дейодиназа. По този начин йодът и селенът са метаболитно свързани – в организма йодът не функционира без селен.
Основната метаболитна функция на тези хормони се състои в повишаване синтеза на АТФ и свързаното с това увеличено потребление на кислород от митохондриите в процеса на окислителното фосфорилиране. Чрез този универсален механизъм хормоните на щитовидната жлеза оказват системно действие върху организма. Затова дефицитът на йод води до намаляване на основната обмяна. Преди всичко това влияе на състоянието на централната нервна система. Още в утробата на майката бебето трябва да получава необходимото количество йод. При децата хипотериозата води до дълбоки нарушения на висшата нервна дейност, до непълно развитие на интелектуалните възможности, до кретенизъм. При възрастните дефицитът на йод води до психична инертност, затормозеност, понижаване на мисловните способности, намаляване на силата и честотата на сърдечните свивания, до диастолична хипертония. Като следствие на потискането на енергоосигуряващите процеси произтича недостатъчно окисление на продуктите на обмяната, което води до нарушаване на ендоекологичното състояние на организма и до натрупването на шлака. Едновременно се потиска окислението на холестерин и натрупването му в атерогенни форми, което води до ранна атеросклероза, а в съчетание с нарушени функции на сърдечно-съдовата система – до инфаркт на миокарда и инсулт. Дефицитът на енергопроизводство води до генерализирано намаляване на мускулния тонус, до отпускане на гладката мускулатура. Дефицитът на йод води до имунодефицити, увеличава риска от развитие на туморни заболявания, преди всичко на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод може да доведе и до развитието на базедова болест. Също толкова опасен е и дефицитът на селен, кобалт, мед и други микроелементи.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Тонизиращо
Адаптогенно
Антиоксидантно
Имуномодулиращо
Антидепресантно
Засилващо потентността
Спазмолитично
Трофично
Ранозаздравяващо
Антисептично
Противовъзпалително
Обезболяващо
Диуретично

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:

Като общоукрепващо средство:
За повишаване на жизнения тонус
За повишаване устойчивостта към стресови ситуации
За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания
След оперативни намеси
При работа, свързана с физическо и умствено пренапрежение
За подобряване на мисловната дейност
За повишаване светлочувствителността на очите
При интоксикации
За регулиране обмяната на веществата
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При астенични състояния с различна етиология
При заболявания на нервната система (невралгии, неврити, радикулити и други)
При невроциркулаторна дистония от хипотоничен тип
При анемии
При остри и хронични заболявания на дихателните органи (бронхити, пневмонии и други)
При остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника)
При заболявания на жлъчния мехур и жлъчогонните пътища (холецистити, холангити, дискенезии на жлъчогонните пътища от хипокинетичен тип)
При заболявания на пикочо-половата система (инфекции на пикочогонните пътища, цистити, пиелонефрити, простатити, гинекологични заболявания)
При импотентност
В ендокринната патология (хипотиреоза, захарен диабет)
При кожни заболявания (екзема, псориазис и други)
При инфекциозни заболявания
При рани и трофични язви

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием при повишена чувствителност към компонентите на БАД, при артериална хипертония, при бременност и по време на кърмене, на деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 350 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар