вторник, 20 октомври 2009 г.

CHROMEVITAL+


Биологичноактивна добавка – витаминно-минерален комплекс с растителни компоненти.

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Елевтерокок
(Eleutherococus senticocus Maxim.) 175 мг.
Спирулина (Spirulina maxima) 75 мг.
Гуарана (Paullinia Cupana Kunth) 72 мг.
Кола (Cola nitida (Vent.) Schott et Endl.) 20 мг.
Витамин С 33 мг.
Дрожди с хром 25 мг.
включително хром 50 мкг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА КОМПОНЕНТИТЕ НА БАД:

Елевтерокок (Eleutherococus senticocus Maxim.)
Принадлежи към групата на адаптогенните растения и в това отношение е близък до жен-шена (другото име на това растение е сибирски жен-шен). За лечебни цели се използват корени и коренища, съдържащи етерично масло, биофлавоноиди, полизахариди, витамини, минерални вещества и други. Действащи вещества са гликозидите – елевтерозидите A, B, C, D, E.
Една от основните прояви на адаптогенното действие на елевтерокок е активацията на процесите на синтез на белтъчини, включително ензими, оптимизиране характера на въглехидратната и липидната обмяна, а с това и на енергетичната обмяна, подобряване утилизацията на кислород и стимулиране на синтез на АТФ, антиоксидантен ефект. Той възбужда ЦНС, намалява сънливостта, притежава антидепресантни свойства.
Като цяло елевтерокок оказва общоукрепващо, тонизиращо действие, активизира умствената и физическата работоспособност, повишава потентността, нормализира имунитета, повишава неспецифичната резистентност на организма и неговата съпротивляемост към неблагоприятните фактори на околната среда.
Приема се при астенични и астенодепресивни състояния, атеросклероза, леки форми на захарен диабет. Използва се при хронична лъчева болест (в съчетание с други средства), при отравяне с отровни растения (като противоотрова), намалява токсичното действие на противотуморните средства (циклофосфан, тиофосфамид, сарколизин), намалява разрастването на туморните клетки и вероятността от метастази в други органи, което позволява повишаването на надеждността на хирургичното лечение на онкопатологията.

Спирулина (Spirulina maxima)
Спирулина – морско водорасло, признато в целия свят като един от най-многообещаващите белтъчини сред растенията. Белтъчините съставят повече от 60 % от биомасата на спирулина, балансиран по незаменими аминокиселини. Освен това микроводораслото съдържа полиненаситени мастни киселини (гама-линоленова, линолева, арахидонова), комплекс от витамини (А, B1, B2, B6, B12, B5, B9, Е, биотин), макро- и микроелементи (калций, магнезий, фосфор, калий, желязо, манган, мед, цинк, молибден), т.е. е ценно хранително вещество. В спирулина е открит неидентифициран фактор, наречен “фактор на контрол на растежа”, който управлява процесите на растеж и развитие на клетките. Освен това спирулина е богат източник на ксантофил и фикоцианин, които притежават противоракова активност.
Спирулина нормализира белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна, оказва антиоксидантно, имуномодулиращо, радиационно защитно, меко аноректично действие, притежава сорбционни, детоксикиращи свойства, засилва адаптационните възможности на организма, намалява кръвосъсирването, повишава поносимостта и устойчивостта на организма към стрес.
Спирулина се използва за понижаване на излишната телесна маса, при профилактика и лечение на анемии, в качество на компонент от храненето чрез сонди в следоперативни периоди при хирургично лечение на болни с патология на стомашно-чревния тракт, при изгаряне, в диетотерапията на захарния диабет, подаграта, сърдечно-съдовите заболявания (атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест, хиперлипопротеидемия), язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични заболявания на черния дроб, при имунодефицити, за профилактика и в комплексното лечение на онкопатологията, за намаляване на отрицателното въздействие на неблагоприятните фактори на околната среда, включително радиация, при деца, алергични към краве мляко, в специализираното хранене на спортисти, при стресови ситуации.

Гуарана (Paullinia Cupana Kunth)
Гуарана съдържа до 4 % кофеин

Кола (Cola nitida (Vent.) Schott et Endl.)
Кола – африканско дърво, чиито плодове съдържат редица активни вещества, включително и кофеин.
Кофеинът засилва и регулира възбудителните процеси в кората на главния мозък, възбужда дихателните и съдово-двигателните центрове, отслабва действието на сънотворните и наркотични средства, повишава рефлекторната възбудимост на гръбначния мозък. Под въздействието на кофеина се засилва работата на сърцето, стимулира се секторната дейност на стомаха. Кофеинът се използва като тонизиращо средство при умствена и физическа умора, при състояния, съпроводени от потискане на функциите на централната нервна и сърдечно-съдова система (при инфекции, интоксикации и други), при спазми на съдовете на главния мозък (при мигрени).

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Витамин С
Витамин С представлява комплекс от родствени вещества, предотвратяващи скорбута. Той участва в много окислително-възстановителни реакции в организма. Най-важни представители са L-аскорбиновата киселина и нейната окислена форма – дехидроаскорбиновата киселина. Основно свойство на тези съединения е антиоксидантно и защитаващо от свободните радикали, което обуслява потискане от аскорбиновата киселина на процесите на прекисно окисление на липидите, белтъчинните и други и на клетъчните компоненти и ги защитава от повреждане. С това е свързан мембраностабилизиращия ефект на витамин С и неговото имуномодулиращо действие. Витамин С се натрупва в левкоцитите, като повишава тяхната фагоцитарна активност. Именно заради това витамин С проявява противомикробно и даже противовирусно действие, в частност при грип и други инфекциозни заболявания, когато неговото ниво в кръвта рязко се понижи. Освен това витамин С стимулира детоксикиращата ензимна система на черния дроб и затова притежава антитоксичен ефект при различни неблагоприятни въздействия на организма.
Изключително важно е активиращото действие на витамин С за биосинтеза на кортикоидните хормони в надбъбречната кора, отговарящи за адаптивните реакции на организма. Затова витамин С стимулира адаптивните процеси и има антистресово действие. Обратно при стрес нивото на витамин С в организма сериозно намалява и той трябва веднага да бъде набавен. Има сведения за влиянието на витамин С върху процесите на образуване на кетахоламини (дофамин и норадреналин), серотонин и ендорфини и съответно върху психо-емоционалното състояние на човека.
Витамин С е един от най-важните фактори за съзряването на колаген, формирането на колагенните влакна на съдовете, кожата, лещата на окото, костната тъкан и зъбите. Оттук е капиляроукрепващия ефект на витамин С и неговото стабилизиращо влияние върху съединителната тъкан на съдовите стени и други структури на организма. Като нормализира проницаемостта на съдовите стени, витамин С проявява противовъзпалително и антихеморагично действие при капиляропатията на различни етиологии. Витамин С спомага за по-доброто усвояване на желязото и нормализира кръвотворните процеси.
Витамин С се прилага с профилактична и лечебна цел при хипо- и авитаминозата (скорбута), при хеморагичните диатези (хемофилии и др.), при кръвотечения от носа, при белодробни и маточни кръвотечения, при кръвотечения, предизвикани от лъчева болест и предозиране с антикоагуланти, при инфекциозни заболявания и интоксикации, болести на черния дроб, първична и вторична недостатъчност на бъбреците, онкопатология, за нормализиране на липидната обмяна при атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, при бавнозаздравяващи рани и язви, чупене на кости, при работа, изискваща физическо, умствено и емоционално напрежение, по време на бременност и кърмене. Дефицитът на витамин С повишава риска от развитие на простудни заболявания, нивото на холестерина в кръвта, развива кръвотечение от венците, себорея, склонност към умора, раздразнителност, сънливост и други.

Хром
Най-важната биологична роля на микроелемента хром се състои в регулирането на въглехидратната обмяна и нивото на глюкоза в кръвта, защото хромът е компонент на нискомолекулярния органичен комплекс – “фактора на толерантност към глюкоза” (Glucose Tolerance Factor, GTF). Той нормализира проницаемостта на клетъчните мембрани за глюкозата, процесите на нейното използване от клетките и депонирането и в този план действа заедно с инсулина. Предполага се, че те образуват комплекс, регулиращ нивото на глюкоза в кръвта. Хромът увеличава чувствителността на клетъчните рецептори на тъканите към инсулин, като облекчава тяхното взаимодействие и намалява необходимостта на организма от инсулин. Хромът засилва действието на инсулина във всички метаболитни процеси, регулирани от този хормон. Затова хромът е необходим за болните от захарен диабет (преди всичко от II тип), тъй като нивото му в кръвта при болните от тази болест е понижено. Освен това големият дефицит на този микроелемент може да причини диабетоподобни състояния. Нивото на хром се понижава при жените по време на бременност и след раждане. Този дефицит на хром обяснява диабета на бременни жени, макар едва ли това е единствената причина. Освен до повишаване нивото на глюкоза в кръвта дефицитът на хром в организма води и до повишаване на триглицеридите и холестерина в кръвната плазма и накрая до атеросклероза. Влиянието на хрома върху липидната обмяна се опосредства също и от регулиращото действие върху функционирането на инсулин. Във връзка с гореизложеното хромът има голямо значение за профилактиката на захарния диабет и сърдечно-съдовите заболявания.
Освен това опитите с животни показват, че дефицитът на хром води до забавяне на растежа, предизвиква невропатии и нарушаване на централната нервна дейност, намалява оплодотворяващата способност на сперматозоидите. Трябва да се подчертае, че злоупотребата със захар увеличава необходимостта от хром и в същото време води до неговата загуба чрез уриниране.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Тонизиращо
Адаптогонно
Хипогликемично
Хиполипидемично
Антиоксидантно
Имуномодулиращо
Детоксикиращо
Засилващо потентността
Меко аноректично
Меко обезболяващо
Меко диуретично
Радиационно защитно

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване на жизнения тонус
За повишаване на работоспособността и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда
При преумора и апатия
При работа, изискваща голямо физическо, умствено и емоционално напрежение
След оперативни намеси и инфекциозни заболявания
В специализираното хранене на спортисти
При профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При астенични и астенодепресивни състояния с различна етиология
При ендокринна патология (захарен диабет
При нарушена обмяна на веществата (подагра, затлъстяване, излишна телесна маса)
При функционални заболявания на стомашно-чревния тракт (дискинезия на жлъчогонните пътища и дебелото черво, протичаща по хипокинетичен тип)
При невроциркулаторна дистония, протичаща по хипотоничен тип
При импотентност
При патологични състояния, свързани с нарушения на съдовата проницаемост
При онкологични заболявания на фона на проведена на химиотерапия, рентгенотерапия

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Не се препоръчва на болни с артериална хипертензия, страдащи от безсъние, бременни жени и кърмещи майки, на деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула 2 пъти дневно преди хранене (предимно преди обяд – преди закуска или обяд), с много вода, в продължение на 1 месец; 2-3 пъти в годината.

ОПАКОВКА: Капсули по 410 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява в сухо, проветриво място (при температура под 25°С), защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар