сряда, 28 октомври 2009 г.

CUPERS


Биологичноактивна хранителна добавка – растителен комплекс.
Бял трън (Silybum marianum L.) 200 мг.
Ангинар (Cynara scolymus L.) 50 мг.
Росопас (Fumaria officinalis L.) 100 мг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Бял трън (Silybum marianum L.)
За медицински цели се използват плодовете, в чиито състав влиза етерично масло, биогенни амини (тирамин, хистамин), флавонолигнани (силибин, силидианин, таксифолин и други), смоли, минерални вещества (растението концентрира мед и селен). Основни действащи вещества на белия трън са флавонолигнаните.
Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори. Във въздействието на компонентите на белия трън върху черния дроб има място стабилизацията на биомембраните на хепатоцитите, същественно повишава активността на детоксикационната и антиоксидантната система на черния дроб, като в това влиза и засилването на синтеза на глутатион. Едновременно с това се стимулира синтеза на белтъчини и регенеративните процеси, което обуславя възстановяването на повредените клетки на черния дроб. Освен това белият трън профилактично защитава неповредените хепатоцити и повишава тяхната устойчивост по отношение на инфекциите и различни видове отравяния. Белият трън засилва образуването на жлъчка и ускорява процесите на нейното извеждане, като с това нормализира процесите на храносмилане и обмяната на веществата. Това е основание за използването на растението при остър и хроничен хепатит, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения върху черния дроб, които са следствие на отравяне с различни видове химични съединения, включително алкохол, отровни гъби и лекарствени препарати. Белият трън се използва и при захарен диабет, хронични стомашно-чревни заболявания, варикозно разширение на вените.

Ангинар (Cynara scolymus L.)
Листата на ангинар съдържат 3% белтъчини, 10-15% въглехидрати, аскорбинова киселина, витамини В1, В2 и каротин. Биологичноактивните вещества на ангинара са кафеоловите киселини, биофлавоноидите, сесквитерпените.
Ангинарът намалява нивото на холестерина в серума на кръвта, стимулира образуването и извеждането на жлъчка, притежава хепатопротекторна и антиоксидантна активност, засилва антитоксичната функция на черния дроб, спомага за увеличаване на чернодробната филтрация, нормализира процесите на храносмилане, регулира функцията на щитовидната жлеза. Ангинар се препоръчва при холецистит, токсичен хепатит (в стадий на реконвалесценция), мастна хепатоза, захарен диабет, атеросклероза, ревматизъм, чернодробна и сърдечна недостатъчност, хроничен нефрит, при алергични състояния, екзема, псориазис, отравяне с опиум.

Росопас (Fumaria officinalis L.)
За медицински цели се използват цветчетата, които съдържат изохинолинови алкалоиди (протопин и други), гликозиди, биофлавоноиди, дъбилни и слезисти вещества, горчивки. Росопасът действа спазмолитично, стимулира образуването и извеждането на жлъчка, стимулира секреторно-моторната дейност на стомашно-чревния тракт, повишава апетита. Росопасът влияе благоприятно върху дейността на сърцето, нормализира обмяната на веществата, притежава диуретично, патогонно, отхрачващо действие, повишава общия тонус на организма. Росопасът се препоръчва при дискинезия на жлъчогонните пътища и дебелото черво, със синдроми на запек, при гастрити с понижена кислотност, язва на стомаха, хепатити, холецистити, камъни в черния дроб, цистити, подагра, хемороиди, туберколоза на белите дробове, за възстановяване на силите при отслабнали и оздравяващи болни.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Детоксикиращо
Хепатопротекторно
Антиоксидантно
Жлъчогонно
Диуретично
Обезболяващо
Противовъзпалително
Ранозаздравяващо
Спазмолитично

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване устойчивостта на организма към действието на неблагоприятните фактори на околната среда
За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания
След прекарани операции
За регулиране обмяната на веществата
За профилактика и засилване на ефекта на медикаментозната терапия:
При заболявания на черния дроб и жлъчогонните пътища (хепатити, цирози, включително с токсична етиология, холецистити, холангити)
При анемии
При остри и хронични заболявания на дихателната система (бронхити, пневмонии и други)
При остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, ентероколити)
При кожни заболявания (екзема, псориазис, краста, пиодермия, гъбични поражения – дерматофитии и други)
При алергични заболявания (копривна треска, сенна треска, вазомоторен ринит)
При отравяния
При астенични състояния с различна етиология
При сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза и други)
При съдова патология (варикозно разширение на вените, хемороиди и други)
При ендокринна патология (захарен диабет, нарушена функция на щитовидната жлеза)
При заболявания на пикочогонната система (цистити, нефрити, пикочокаменна болест)
При заболявания на репродуктивната система
При нарушена обмяна на веществата (подагра)
При фрактури
При рани и язви

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием при повишена чувствителност към компонентите на БАД, при камъни в жлъчката.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 520 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар