четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Mistik


Биологичноактивна хранителна добавка – витаминен комплекс с растителни компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Калифорнийски мак
(Eschscholzia californica Cham) 135 мг.
Липа (Tilia cordata Mill.) 50 мг.
Лайка (Tanacetum parthenium L.) 50 мг.
Витамин В1 0,4 мг.
Витамин В6 0,4 мг.
Витамин В12 0,4 мкг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА КОМПОНЕНТИТЕ НА БАД:

Калифорнийски мак (Eschscholzia californica Cham)
Цветът на Калифорнийския мак съдържа от 0,29% до 0,38% алкалоиди: калиформидин, алокриптопин, протопин, есхолцин и други. Използва се при нарушения на съня, повишена нервна възбудимост и нощна енуреза при деца.

Липа (Tilia cordata Mill.)
За медицински цели се изплозва липовият цвят, който съдържа сапонини, етерично масло, биофлавоноиди, гликозиди, аскорбинова киселина, каротин и други съединения. В медицината липовият цвят се използва като температуропонижаващо, спазмолитично, патогонно, отхрачващо, меко седативно средство. Прилага се при простудни, инфекциозни заболявания, невралгии, ставен ревматизъм, подагра, пясък в жлъчния мехур, алергични реакции, вазомоторен ринит.

Лайка (Tanacetum parthenium L.)
За медицински цели се използват цветните кошнички, съдържащи вещества, които са продукт на обмяната на мевалоновата киселина: бициклични монотерпенови етери – производни на пинан и борнана, сесквитерпенови карбити. В зедицината се използва като меко успокояващо, стягащо противовъзпалително, дезинфекциращо средство. Използва се в комплексното лечение на бронхиална астма, ревматизъм, гастрит, колит, екзема, инфекциозни заболявания. Външно – за плакнене на устата, клизми, вани. Благодарение на аналгетичното му действие се използва при невралгии на главата и лицето, болки в главата и зъбите.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Витамин В1
Коензимната форма на Витамин В1 е тиаминпирофосфат (кокарбоксилаза), който играе определяща роля в процесите на въглехидратната обмяна – окислително декарбоксилиране на кетокиселините, а също и в превръщането на глюкозата в други захари, в частност в пентоза, необходими за синтеза на нуклеиновите киселини. Освен коензимната функция, тиаминът модулира предаването на нервния импулс, регулира преноса на натрий чрез невроналната мембрана, действа антиоксидантно. Витамин В1 е необходим за нормалното функциониране на нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната система. Препоръчва се при неврити, радикулит, невралгии, полиневропатии, енцефелопатии, периферна парализа, исхемична болест на сърцето, хипотериоза (участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза), стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб. Влияе положително при себорея, дерматити, пиодермии, екземи и други кожни заболявания. Голямото съдържание на въглехидрати в дневния порцион, активните физически и умствени натоварвания, хроничната употреба на алкохол увеличават необходимостта от витамин В1. При дефицит на тиамин възникват нарушения на функциите на нервната система (безсъние, раздразнителност), дори развитие на парализа, нарушава се въглехидратния метаболизъм, което води до излишно натрупване на мазнини в организма, появяват се отклонения в работата на сърдечно-съдовата система (артериална хипотония) и храносмилателната система (забавяне на перисталтиката на червата).

Витамин В6
Витамин В6 в организма е представен от коензимни форми – пиридоксалфосфат и пиридоксаминфосфат. Те влизат в състава на ензимите, контролиращи реакциите на преаминирането и декарбоксилирането на аминокиселините и съответно играят важна роля при обмяната на аминокиселините (особено на триптофана) и в обмяната на белтъчините като цяло, а също и в метаболизма на биогенните амини и невротрансмитерите – серотонина, гама-аминомаслената киселина, дофамина, норадреналина, което предопределя важността на този витамин за нервната система. От гледна точка на влиянието на витамин В6 на нивото на серотонина той е синергичен с хиперицина в жълтия кантарион. Витамин В6 (заедно с желязото, медта и цинка) участва в синтеза на хем. В женския организъм той играе важна роля в поддържането на баланса на половите хормони, предотвратява онкопатологията. Заедно с фолиевата киселина витамин В6 има хипохолестеричен ефект, предотвратява развитието на атеросклероза. Прилага се при токсикоза на бременни, в предменструален синдром, различни видове паркинсон, хорея, заболявания на периферната нервна система (радикулит, неврит), пелагра, хронични и остри гастрити (нормализира киселиннообразуващата функция на стомаха), язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен холецистит (участва в процесите на отделяне на жлъчка), анемии, лъчева болест, дерматити, лишеи, невродермити, псориазис, ексседативна диатеза, за предотвратяване или намаляване на токсичните явления при прием на някои лекарствени препарати. Острият дефицит на витамин В6 се наблюдава при алкохолизъм, което засилва алкохолната психоза. Дефицитът на витамин В6 може да възникне на фона на прием на противотуберколозни препарати, перорални контрацептиви. При дефицит на витамин В6 се наблюдават депресии, психози, повишена раздразнителност, периферни неврити, изразен предменструален синдром, възможно е развитие на анемии при пълно осигуряване на организма с желязо (хипохромна анемия), възпалява се устната кухина и езика, развиват се дерматити.

Витамин В12
Ролята на витамин В12 в процесите на метаболизма се определя от участието му (в състава на кобаламиновите ензими) в белтъчинната, липидната и въглехидратната обмяна на веществата. Тъй като е източник на метилни групи, витамин В12 в съчетание с фолиевата киселина и витамин В6 нормализира обмяната на метионин, предотвратява мастното прераждане на черния дроб, увеличава употребата на кислород при хипоксични състояния. Има антиатеросклеротично действие – понижава нивото на холестерин в кръвта и помага за извеждането му от кръвоносните съдове. Стимулира синтеза на белтъчини, нормализира процесите на растеж и развитие. Витамин В12 регулира процесите на кръвообразуване, а това е свързано с неговото участие в синтеза на пуриновите и пиримидиновите основи, нуклеиновите киселини; с натрупването в еритроцитите на серосодержащих соединений. Благодарение на участието му във формирането на миелиновите обвивки на нервните клетки, цианкоболомин е необходим за функционирането на нервната система. Като повишава фагоцитарната активност на левкоцитите и активизира дейността на ретикулоендотелиалната система, витамин В12 засилва имунологичната защита на организма. За усвояванетому с храната е необходимо наличие в стомаха на специална белтъчина – гликопротеид, т.нар. “вътрешен фактор”. Витамин В12 се препоръчва при различни анемии, лъчева болест, дистрофия, заболявания на черния дроб (хепатит, цироза), полиневрити, радикулити, невралгии, мигрени, кожни заболявания (псориазис, фотодерматоза, дерматити, невродермити), след прекарани инфекциозни заболявания. Дефицитът на цианкобаламин води до анемия и нарушаване на функциите на нервната система (слабост, световъртеж, загуба на апетит и други).

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Седативно
Противовъзпалително
Обезболяващо
Антиаритмично
Успокояващо
Антихистаминно
Дезинфекциращо
Сънотворно
Спазмолитично
Стягащо
Температуропонижаващо
Патогонно
Отхрачващо

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:

Като общоукрепващо средство:
За повишаване неспецифичната резистентност на организма с цел понижаване въздействието на неблагоприятни фактори на околната среда
Като антистресово и седативно средство
За нормализиране на съня
При изпълнение на работа, изискваща продължително физическо, умствено или емоционално напрежение
След оперативни намеси
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При нервни и психични разстройства (невроза, неврастения, истерия, повишена нервна възбудимост, нарушения на съня, мигрени, неврит, невралия, радикулит)
При астенични състояния с различна етиология
При остри и астенични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища
При сърдечно-съдови заболявания (невроциркулаторна дистония от хипертоничен тип, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест, ревматизъм, миокардиодистрофии)
При остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, колити и други)
При заболявания на черния дроб и жлъчогонните пътища (хепатит, цироза, холецистит, дискинезия на жлъчогонните пътища от хипертоничен тип)
При ендокнринна патология (тиреотоксикоза, захарен диабет)
При нарушена обмяна на веществата (подагра)
В стоматологичната практика (зъбобол, стоматити, синузити)
При кожни заболявания (невродермит, псориазис, екзема, ексседативна диатеза)
При алергични заболявания (копривна треска, сенна треска, вазомоторен ринит, бронхиална астма)
При инфекциозни заболявания

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием при повишена чувствителност към компонентите на БАД, при бременност и по време на кърмене, на деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 260 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар