вторник, 20 октомври 2009 г.

Sveltform+


Биологичноактивна добавка – витаминно-минерален комплекс с растителни компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Камбоджанска гарциния (Garcinia cambogia) 200 мг.
Китайска камелия (Camellia sinensis (L.) Kuntze) 70 мг.
Кафяви водорасли (Fucus vesiculosus L.) 70 мг.
Витамин С 32 мг.
Дрожди с хром 25 мг.
включително хром 50 мкг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА БАД:

Камбоджанска гарциния (Garcinia cambogia)
В състава на Камбоджанската гарциния влиза хидроксилимонена киселина, която осигурява троен биохимичен механизъм на физиологичното намаляване на телесната маса: понижава образуването на мастни киселини и холестерин, засилва окислението на присъстващата в адипоцитите мас и регулира апетита. Биохимичния механизъм на този процес е следният: хидроксилимонената киселина, близка по структура до лимонената киселина, която се образува в клетките на нашия оргазинъм, възпрепятства активността на ензима цитратлиаза и така потиска образуването на ацетил КоА, който ограничава по-нататъшния синтез на мастни киселини чрез мелонил КоА. В същото време под въздействието на хидроксилимонената киселина се активира ензима карнитинацилтрансфераза, благодарение на който се активира образуването на L-карнитин и съответно се засилва транспортирането на вътрешноклетъчните киселини в митохондрията и тяхното окисление в тези субклетъчни образувания. Регулиращото влияние на хидроксилимонената киселина върху апетита се състои в неговото влияние върху активността на невроните на хипоталамуса, отговарящи за чувството за глад и ситост. Като блокира образуването на мастни киселини от въглехидратите той поддържа такова ниво на концентрация на глюкозата, при което невроните на хипоталамуса не стимулират апетита.

Китайска камелия (Camellia sinensis (L.) Kuntze)
Действащите вещества на Китайската камелия (зеления чай) са: кофеин, дъбилни вещества, биофлавоноиди, ароматни вещества и още около 300 различни съединения. Кофеинът оказва тонизиращо действие и активира липолитичните механизми на освобождаване на мастните молекули.

Кафяви водорасли (Fucus vesiculosus L.)
Кафявите водорасли са диви морски водорасли, богати на дефицитните в храненето органично свързани йод и селен и като цяло представляват балансиран комплекс от витамини макро- и микроелементи, включващ освен споменатите вещества и витамини А, В1, В2, С, калий, калций, мед, цинк, манган, кобалт и др. Благодарение на високото съдържание на йод, включително във вид на дийодтирозин, а също и селен, необходим за функционирането на дейодиназата, Кафявите водорасли оптимизират функцията на щитовидната жлеза, подобряват обменните процеси в организма.
От другите компоненти на Кафявите водорасли значителен интерес предизвикват полизахаридите: фукоидан, ламинарин, алгинова киселина и други. Именно благодарение на желеобразуващите свойства на алгиновата киселина, която е хидрофилно колоидно вещество, способно да поглъща вода и да нараства приблизително 25-35 пъти, Кафявите водорасли увеличават обема на стомаха, спомагат за постепенното всмукване на въглехидрати и мазнини в кръвта и по този начин регулират апетита.
Кафявите водорасли притежават антиатеросклеротично, противовъзпалително, противомикробно, ендоекологично действие върху организма, спомагат за заздравяване на раните. Кафявите водорасли повишават активността на ензимите, участващи в окисляването на липидите и превръщат холестерина в жлъчни киселини, възпрепятстват отлагането им в съдовите стени. Така биосинтезът на холестерина не се нарушава, което изключва негативните последствия на този процес. Кафявите водорасли са ефективни при възпалителните заболявания на пикочо-половата система, при дисбактериозата– потискат растежа на патогенната микрофлора. Компонентите на Кафявите водорасли стимулират регенеративните процеси, като така спомагат за гранулацията на тъканите, епителизацията и заздравяването на раните и язвите. Съчетаването на антиоксидантното действие на биологичноактивните компоненти на тези водорасли с ентеросорбционния ефект на алгиновата киселина осигурява радиозащитното и детоксикиращото действие и извеждането на тежките метали от организма, включително и оловото, живака и радионуклеидите. Кафявите водорасли имат също антикоагулантно действие, нормализират съдовата проницаемост.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите са извънредно разпространени в растителния свят (в БАД Свелтформ – в Камбоджанската гарциния, Китайската камелия и Кафявите водорасли). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Витамин С
Витамин С представлява комплекс от родствени вещества, предотвратяващи скорбута. Той участва в много окислително-възстановителни реакции в организма. Най-важни представители са L-аскорбиновата киселина и нейната окислена форма – дехидроаскорбиновата киселина. Основно свойство на тези съединения е антиоксидантно и защитаващо от свободните радикали, което обуслява притъпяване от аскорбиновата киселина на процесите на прекисно окисление на липидите, белтъчинните и други и на клетъчните компоненти и ги защитава от повреждане. С това е свързан мембраностабилизиращия ефект на витамин С и неговото имуномодулиращо действие. Витамин С се натрупва в левкоцитите, като повишава тяхната фагоцитарна активност. Именно заради това витамин С проявява противомикробно и даже противовирусно действие, в частност при грип и други инфекциозни заболявания, когато неговото ниво в кръвта рязко се понижи. Освен това витамин С стимулира детоксикиращата ензимна система на черния дроб и затова притежава антитоксичен ефект при различни неблагоприятни въздействия на организма.
Изключително важно е активиращото действие на витамин С за биосинтеза на кортикоидните хормони в надбъбречната кора, отговарящи за адаптивните реакции на организма. Затова витамин С стимулира адаптивните процеси и има антистресово действие. Обратно при стрес нивото на витамин С в организма сериозно намалява и той трябва веднага да бъде набавен. Има сведения за влиянието на витамин С върху процесите на образуване на кетахоламини (дофамин и норадреналин), серотонин и ендорфини и съответно върху психо-емоционалното състояние на човека.
Витамин С е един от най-важните фактори за съзряването на колаген, формирането на колагенните влакна на съдовете, кожата, лещата на окото, костната тъкан и зъбите. Оттук е капиляроукрепващия ефект на витамин С и неговото стабилизиращо влияние върху съединителната тъкан на съдовите стени и други структури на организма. Като нормализира проницаемостта на съдовите стени, витамин С проявява противовъзпалително и антихеморагично действие при капиляропатията на различни етиологии. Витамин С спомага за по-доброто усвояване на желязото и нормализира кръвотворните процеси.
Витамин С се прилага с профилактична и лечебна цел при хипо- и авитаминозата (скорбута), при хеморагичните диатези (хемофилии и др.), при кръвотечения от носа, при белодробни и маточни кръвотечения, при кръвотечения, предизвикани от лъчева болест и предозиране с антикоагуланти, при инфекциозни заболявания и интоксикации, болести на черния дроб, първична и вторична недостатъчност на бъбреците, онкопатология, за нормализиране на липидната обмяна при атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, при бавнозаздравяващи рани и язви, чупене на кости, при работа, изискваща физическо, умствено и емоционално напрежение, по време на бременност и кърмене. Дефицитът на витамин С повишава риска от развитие на простудни заболявания, нивото на холестерина в кръвта, развива кръвотечение от венците, себорея, склонност към умора, раздразнителност, сънливост и други.

Хром
На-важната биологична роля на микроелемента хром се състои в регулирането на въглехидратната обмяна и нивото на глюкоза в кръвта, защото хромът е компонент на нискомолекулярния органичен комплекс – “фактора на толерантност към глюкоза” (Glucose Tolerance Factor, GTF). Той нормализира проницаемостта на клетъчните мембрани за глюкозата, процесите на нейното използване от клетките и депонирането и в този план действа заедно с инсулина. Предполага се, че те образуват комплекс, регулиращ нивото на глюкоза в кръвта. Хромът увеличава чувствителността на клетъчните рецептори на тъканите към инсулин, като облекчава тяхното взаимодействие и намалява необходимостта на организма от инсулин. Хромът засилва действието на инсулина във всички метаболитни процеси, регулирани от този хормон. Затова хромът е необходим за болните от захарен диабет (преди всичко от II тип), тъй като нивото му в кръвта при болните от тази болест е понижено. Освен това големият дефицит на този микроелемент може да причини диабетоподобни състояния. Нивото на хром се понижава при жените по време на бременност и след раждане. Този дефицит на хром обяснява диабета на бременни жени, макар че едва ли това е единствената причина. Освен до повишаване нивото на глюкоза в кръвта дефицитът на хром в организма води и до повишаване на триглицеридите и холестерина в кръвната плазма и накрая до атеросклероза. Влиянието на хрома върху липидната обмяна се опосредства също и от регулиращото действие върху функционирането на инсулин. Във връзка с гореизложеното хромът има голямо значение за профилактиката на захарния диабет и сърдечно-съдовите заболявания.
Освен това опитите с животни показват, че недостигът на хром води до задържане на растежа, предизвиква невропатии и нарушаване на централната нервна дейност, намалява оплодотворяващата способност на сперматозоидите. Трябва да се подчертае, че злоупотребяването със захар увеличава необходимостта от хром и в същото време до неговата загуба чрез уриниране.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Аноректично
Липотропно
Хиполипидемично
Хипогликемично
Регулиращо хормоналния баланс
Антикоагулантно
Понижаващо крехкостта и проницаемостта на капилярите
Антиоксидантно
Имуномодулиращо
Меко тонизиращо

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда
За повишаване на жизнения тонус
За регулиране обмяната на веществата
При профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия
При ендокринна патология (нарушаване на толерантността към въглехидрати, захарен диабет, особено инсулинонезависим, протичащ на фона на излишна телесна маса, хипотиреоза)
При нарушена обмяна на веществата (затлъстяване и излишна телесна маса)
При сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест, първична и вторична хиперлипопротеидемия), особено на фона на излишна телесна маса
При състояния, свързани с нарушена сърдечна проницаемост

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием на продукта за лица с повишена чувствителност към компонентите на БАД, бременни и кърмещи жени, деца под 12 години.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула 2 пъти дневно преди хранене (главно преди закуска или обяд) с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 405 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: В проветриво (при температура под 25°С), сухо, защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: Три години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар