сряда, 28 октомври 2009 г.

MEGA


Биологичноактивна хранителна добавка – витаминен комплекс с растителни и животински компоненти

СЪСТАВ:

Една капсула съдържа:

Рибено масло 250 мг.
Масло от иглика (Oleum Primulae veris L.) 244,75 мг.
Витамин Е 5 мг.

ХАРАКТЕРИСТИКА И ОСНОВНИ СВОЙСТВА НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Рибено масло (EPA/DHA/12)
Рибеното масло съдържа полиненаситени мастни киселини, витамини A и D.
Основната биологична роля на полиненаситени мастни киселини е структурно-функционалната организация на клетъчните мембрани, биосинтеза на евкозаноидите – медиатори на метаболитните реакции. Терминът евкозаноиди обединява простогландините, простоциклините, тромбоксаните, образуващи се от полиненаситените мастни киселини под действието на ензима циклооксигеназа и левкотриените, образуващи се под действието на липоксигеназата. Евкозаноидите притежават широкоспектърно действие, образуващо се от евкозапентоеновата киселина – разширяват съдовете, понижават артериалното кръвно налягане и кръвосъсирването, препятстват образуването на бронхоспазми, възпалителни и алергични реакции. Докозахексаеновата киселина са трансформира в евкозаноиди по-бавно от евкозапентаеновата киселина. Обаче тя е важен компонент от клетъчните мембрани на ЦНС, натрупва се в синапсите, фоторецепторите, сперматозоидите.
Рибеното масло е ефективно за понижаване на холестерина и триглицеридите в кръвта, при профилактика на атеросклерозата, при хипертонична болест и други сърдечно-съдови заболявания, за предотвратяване на тромбообразуването, при нарушения на мозъчното кръвообращение, за укрепване на имунната система, за нормализация на работата на жлезите с вътрешна секреция, особено надбъбречните и половите жлези, при онкопатологията, при бронхиална астма и други алергични заболявания, при ревматоиден артрит, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при дисбактериоза, захарен диабет, заболявания на черния дроб, за подобряване състоянието на кожата и косата.
Употребата на рибено масло, както и на други полиненаситени мазнини се нуждае от допълнителни количества витамин Е като антиоксидант.

Масло от иглика (Oleum Primulae veris L.)
Действащ компонент на маслото на игликата е жирное масло, богато на линолева и гамалиноленова киселина, отнасящи се към полиненаситените мастни киселини от омега-6 ред. В неговия състав влиза етерично масло, сапонини, биофлавоноиди, каротин, витамин С.
Полиненаситените мастни киселини са изходни вещества за образуването на евкозаноиди и съответно притежават широкоспектърно биологично действие. Те нормализират обмяната на веществата и влияят положително при заболявания на сърдечно-съдовата система (атеросклероза, хипертонична болест и други), в ендокринната патология (при нарушена функция на половите жлези и други), при кожни заболявания (екзема, псориазис и други), при склероза, особено в съчетание с витамин В6 и витамин С.
Приемането на гама-линоленовата киселина в състава на маслото на игликата е особено важно за лица, в чиито организъм е блокирано образуването на гама-линоленовата киселина от линолевата киселина – у възрастни хора, при злоупотреби с алкохол, при захарен диабет, при недостатъчен прием на цинк, магнезий, дефицит на витамини РР, В6, С.

Биофлавоноиди
Биофлавоноидите са природни полифеноли, в наше време обхващащи около четири хиляди съединения в съответствие с тяхното общо свойство – способността да укрепват стените на капилярите (Р-витаминна активност). Биофлавоноидите притежават широкоспектърна биологична активност, преди всичко детоксикиращо и антиоксидантно действие. Те регулират активността на ензимите от различни класове, агонистите и антагонистите на рецепторите. С това е свързан изключително широкия спектър на фармакологичната им активност, включително и кардиозащитното, спазмолитичното, противовъзпалителното, радиозащитното, антиалергичното, хепатопротекторното, жлъчогонното, антисклеротичното и други действия, включително и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция. Биофлавоноидите оказват антимутагенен и антиканцерогенен ефект.

Витамин Е
Токоферолите (витамин Е) (82-83% - а-токоферол, 10% - b и g-токофероли) са основни мембранни антиоксиданти, стабилизиращи липидните двуслойни мембрани, което осигурява оптимални условия за функциониране на мембранните рецептори, на системите на мембранния пренос и на мембранните ензимни структури. Последните включват вериги за пренос на електрони, определящи енергоосигуряването на клетките и синтеза на АТФ и ензимите на монооксигеназната система, осигуряващи от една страна биосинтез на най-важните ендогенни съединения (кортикоидни и полови хормони, полиненаситени мастни киселини, витамини от група A, D и т.н.), биотрансформация на холестерина в жлъчни киселини и т.н., а от друга страна детоксикация на ксенобиотиците. Не по-малко важно значение имат токоферолите за защитата от окислението на SH-групата белтъчини, включително белтъчините на дихателните и преносните мембранни системи. Изключително важна е функцията на токоферолите като регулатор на биосинтеза на РНК, а следователно и на белтъчините въобще, а също и синтеза на ядрото на хем за хемсъдържащите белтъчини. Трудно е да се преоцени значимостта на този ефект, тъй като с хем е свързано не само осигуряването на организма с кислород, но и проявяването на най-важните биохимични функции (чрез цитохром Р-450-зависима система), включително биотрансформацията на холестерин. С гореизложеното е свързано регулиращото влияние на токоферолите върху метаболизма на белтъчините, мазнините, въглехидратите, хормоните, мастноразтворимите витамини, включително A и D. По силата на това те оказват изразен ефект върху дейността на различни системи на организма – поддържат функциите на сърдечно-съдовата система, ендокринните жлези (включително половите), мускулната тъкан, кръвообразуването (хемопоезата) и т.н.
Витамин Е се прилага при профилактика на онкологични заболявания и исхемична болест на сърцето, при миокардиодистрофии, спазми на периферните съдове, в спортната практика (при натрупването на мускулна маса), при мускулни дистрофии, дерматомиозити, амиотрофична странична склероза, при опасност от спонтанен аборт, нарушена функция на половите жлези, при простатит, чернодробни заболявания, при някои дерматози, псориазис, в педиатричната практика при хипотрофии.

ОСНОВНИ ФАРМАКОДИНАМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАД:

Общоукрепващо
Хипохолестеринемично
Хипотриглицеридемично
Хипотензивно
Мембранозащитно
Имуномодулиращо
Антиагрегантно
Антиоксидантно
Противовъзпалително
Спазмолитично
Детоксикационно

ПОКАЗАНИЯ:

Препоръчва се:
Като общоукрепващо средство:
За повишаване неспецифичната резистентност на организма с цел понижаване на неблагоприятното въздействие на факторите на околната среда
За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания
За нормализация на функцията на жлезите с вътрешна секреция
За регулиране обмяната на веществата
За понижаване на риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания
За профилактика и засилване ефекта на медикаментозната терапия:
При сърдечно-съдови заболявания (първични и вторични хиперлипопротеидемии, атеросклероза, ишемична болест на сърцето, хипертонична болест, невроциркулаторна дистония, миокардиодистрофия)
При съдова патология на главния мозък (нарушаване на мозъчното кръвообращение)
При ендокринната патология (захарен диабет, нарушение на функцията на щитовидната и половите жлези)
При автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, дерматомиозит)
При алергични заболявания (бронхиална астма, атопичен дерматит, сенна треска, вазомоторен ринит)
При кожни заболявания (екзема, псориазис, невродермити, дерматити и други)
При заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити)
При заболявания на черния дроб и жлъчогонните пътища (хепатити, цирози, холецистити, дискинезии на жлъчогонните пътища)
При алкохолни интоксикации
При рани и язви
При онкологични заболявания на фона на провеждане на химиотерапия, рентгенотерапия

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Не се препоръчва прием при повишена чувствителност към компонентите на БАД.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: По 1 капсула два пъти дневно преди хранене с много вода.

ОПАКОВКА: Капсули по 400 мг.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ: Да се съхранява на сухо, проветриво място (при температура под 25°С), на защитено от слънчева светлина и силни електромагнитни полета място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ: 3 години от датата на производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар